Hovedside Reisemål St.Petersburg
Jan 20
Thursday
PDF Print E-mail

   St. Petersburg feiret sitt 300-årsjubileum i 2003. Denne "Nordlige hovedstaden" er kjent som en av de vakreste byene i verden. Her finner man Vinterpalasset, som var bostedet til Russiske Tsarer, og som i dag er en del av Ermitasjen - et kunstmuseum med en av de største kunstsamlingene i verden.

 

Eremitasjen er en av byens hoved severdigheter. Den er blant verdens rikeste museer og topper ønskeliste for de fleste besøkende. Vinterpalasset som er tidligere tsarfamiliens hovedpalass, er i dag et av 5 bygninger, som inneholder rundt 3 millioner kunstgjenstander.
Katarina den Store la grunnlaget for den enorme kunstsamlingen i 1764. Her kan man nyte synet av mesterverkene til Rembrandt, Michelangelo, Goya, Rafael, Leonardo da Vinci, de franske impresjonistene som Matisse, Monet, stor samling av Picassos verker.
Bygningene selv er vakkert utsmykket i tre, marmor, edelstener, gull og glass.

Peterhoff, en tidligere sommer residens til tsarfamilien, ligger kun 22 mil unna St.Petersburg. Peterhoff ble grunnlagd av Peter den Store i begynnelse av 17 hundretallet og skulle i utgangspunktet måle seg med Versailles i Frankrike. Enorme parker langs Finskebukta, flotte fontener, Grand palasset på toppen av bakken og rundt 20 mindre palasser representerer ”russisk Versailles” i dag. Det finnes mer enn 150 fontener og 4 fosser i Peterhoff.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   En av de kjente fontene heter ”Samson som dreper en løve”. Dette er en symbol av russisk seier over Sverige ved Poltava i 1709.
I Nedre Peterhoff park finnes det to til fosser  - Sjakk bakken og Gull bakken. Palassene Monplaisir, Marli og Hermitage er virkelig sjarmerende.

Peterhoff, en tidligere sommer residens til tsarfamilien, ligger kun 22 mil unna St.Petersburg. Peterhoff ble grunnlagd av Peter den Store i begynnelse av 17 hundretallet og skulle i utgangspunktet måle seg med Versailles i Frankrike. Enorme parker langs Finskebukta, flotte fontener, Grand palasset på toppen av bakken og rundt 20 mindre palasser representerer ”russisk Versailles” i dag. Det finnes mer enn 150 fontener og 4 fosser i Peterhoff.
En av de kjente fontene heter ”Samson som dreper en løve”. Dette er en symbol av russisk seier over Sverige ved Poltava i 1709.
I Nedre Peterhoff park finnes det to til fosser  - Sjakk bakken og Gull bakken. Palassene Monplaisir, Marli og Hermitage er virkelig sjarmerende.

Teater

Det finnes mer enn 20 profesjonelle teatre i byen og de alle er meget populære. Mariinskij teater er den mest kjente. Opera og ballett truppene er verdens kjente. Det var her at de første forestillingene til verdens opera mesterverker som "Iolanthe" til P.Tchaikovskij, "Snøjomfru" til N.Rimskij-Korsakov, "Igor fyrst" til A.Borodin og mange andre har funnet sted.

Peter- Paul festningen som ligger på en liten øy Neva-deltaet, er en historisk kjerne til St.Petersburg. festningen ble grunnlagt i 1703 etter befaling av Peter den Store. Festningen ble anlagt som et forsvarsverk med murene som er 10-12 meter høy og 20 meter bred.
Peter-Paul katedralen er Domenico Trezzinis beste verk. Katedralen ble bygget i 1712-1733 på det stedet hvor den første trekirke ble oppført til minne av apostler Peter og Paul. Et harmonisk klokketårn, som reiser seg over katedralen, er dekorert med gult spiret som er 122 meter høy. På toppen av spiret finnes det et figur av flygende engel som holdr et kors.
Peter-Paul festningen er også et gravsted til de russiske tsarene.
Festningen fikk ikke spille rollen til et forsvarsanlegg. Men fra 1718 ble det til et fengsel for politiske fanger.
Peter Is sønn  - tsarevitsj Aleksei, ble en av de første fangene. Dekabristene som kjempet for frihet, satt også fengslet der. Radisjev, Dostoevskij, Gorkij – er noen av de kjnete russike forfatterne som også var festningens fanger. Ingen av dem klarte å rømme.
 
Den som besøker festningen ved middagstid kan høre et skudd fra Narysjkinbastionen kl. 12. Dette er en gammel byens tradisjon.

 Russisk Museum, som var åpnet i 1898, rommer i dag mer enn 400000 kunstverk skapt av russiske maler.
Museet består av 3 bygninger. Michael-palasset er hovedbygningen. Det var bygget i 1825 av arkitekten Carlo Rossi for storfyrste Michael.
Det finnes seks tusen ikoner på museet, skapt av kjente ikonmalere som Andrej Rublev, Simeon Ushakov og andre.
Museet har også den rikeste samlingen av det berømte russisk avantgarde.
Yusopov-palasset bygget i midten av 17-århundre og rekonstruert av A.Mikhailov, tilhørte den rike Felix Yusopov siden 1830. Han eide mer enn50 palasser, 4 av dem ligger i St.Petersburg.
   Den klassiske fasaden vender mot Moika-elven. Yusopov sparte ikke penger på utsmykning og møblement av palasset. Palasset rommer den praktfulle møblement i forskjellige stilarter; italienske, franske, tyske og flamske kunstverk; verdenskjnte skulpturer til Kaneva, Falconais osv; gobeliner, lysekroner, marmor rotunde; maurisk spisestue og tyrkiske arbeidsværelser, og på toppen av det hele – den private teater, som er en miniatyr kopi av Grand Opera med rød fløyel, gull og krystall og en marmortrapp kjøpt i Italia (sammen med villa), hentet og montert St.Petersburg.
   I desember 1916 ble Rasputin myrdet her. I kjelleren var han forgiftet, skutt og etterpå kastet i elven.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

     

   Tsarskoe Selo (Pushkin), tidligere residensen til russiske tsarer, ligger 25 km sør for St. Petersburg. Den ble bygget i 17-hundretallet til Peter Is kone Katharina. Den store Katharina-palasset er ensemblens sentrum. Den ble ombygget i 1752-1757 av Bartolomeo Rastrelli. Palasset ble den russiske barokk ekte mesterverk. De hvite kolonnene med forgylte detaljene skiller seg ut på denhimmelsk blå fasaden. Det etterlater et uforglemmelig inntrykk uansett vær og tiden av dagen.
   Palasset er dekorert med storslagen praktfullhet. Rav-rommet var palasets perle. Det var en gave til Peter I fra den prøysiske kongen. Rommet ble flyttet til Tsarskoe Selo fra Vinterplasset. Fascistene stjal ravrommet under den andre verdens krig. Leting etter det fortsetter fram til i dag. I mellomtiden blir det gjenskapt ved hjelp av gamle figurer og bilder. Nå nærmer arbeide sitt slutt. Palasset er omgitt av parker. Katharinas park er av særlig interesse. Den er dekorert med marmor skulpturer av italienske kunstnere far 16-17 hundretallene. Livet til alexander Pushkin er nærknyttet til Tsarskoe Selo. Han studerte på Tsarskoselskij lyceum for adelige barn i 6 år. Det var her den russiske yndlingsdikteren begynte å skrive sine første vers.  

   City tur

 Man kan bli med på en 3-timers busstur rundt i byen som er rettmessig kalt for ”Den nordiske Venezia” eller ”Den Baltiske Perle”. Byens hovedgata er Nevsly Prospekt. Marmor palasser og aristokratiets private hus, de mest moderne moteforretninger og kunstsalonger, arkader og handelsrad, imponerende katerdaler og kirker er bygget langs den 4.5 km lang gate som er hogd gjennom skog og myr fra Admiralitetet til Aleksander Nevskijklosteret.
Ved Rostral colonne får du utsikten over 5 byggninger til Eremitasjen, Peter-Paul – festningen, St. Isaaks katedralen.

  Også fortsetter man videre til Sommer Hagen. Her ligger det eldste stein åalasset. Her kan man nyte synet av de italienste skulpturene satt ute i naturen rundt lindtrær og dammer med ender og svaner.
Ogå har man en mulighet til å stoppe å ta bilder av Blodskirken, eller Oppstandelseskirken, en av de mest uvanlig monumenter av russisk ortodoks arkitektur. Kirken er bygget på det stedet hvor tsaren Aleksander II ble myrdet av terroristene.
   Turen går videre til Aleksanderskolonne som står i midten av Palasstorget, den tredje største torget i verden. Kolonnen er oppført i 1830-1834. Den er hogd ut av granitmonoliten med vekten på 600 tonn og er  nesten 50 meter høy.Til slutt tar man en halvtimers fottur innenfor Peter-Paul festningen med Peter-Paul katedralen hvor de russiske tsarene ligger begravet.

Spiren til St. Peter og Paul festningen og det unike skipet Aurora vil trekke deg inn i fortiden, mens luksushotellene og det store Nevskii Aveny vil bringe deg tilbake til den moderne byen.


  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

St. Petersburg byr på mange opplevelser og vi ønsker deg velkommen til denne historiske byen!

 
Hovedside Reisemål St.Petersburg
Copyright © 2022 Intourist Norway AS. All rights reserved.
Fr. Nansens pl. 8, 0160 Oslo || Tel: 22422899; Tel: (+47) 22 42 61 97; Fax: (+47) 22 42 62 01 || e-post: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it